The GYGS 82 – MeToo doofpot bij grootste mediabedrijf van Nederland

Het Nederlandse DPG Media, eigendom van de Belgische familie Van Thillo, was in 2016 betrokken bij een grote METOO-kwestie. Het grootste mediabedrijf van Nederland is eigenaar van Nederlandse kranten zoals de Volkskrant, het Algemeen Dagblad, Trouw, het Parool, talloze regionale nieuwsbladen, nieuwssite NU.nl, radiozender Q-music, maar ook bekende titels zoals de Donald Duck en de Libelle. Het van oorsprong Belgische bedrijf realiseerde in 2021 een groepsomzet van circa 1,8 miljard euro met 6.000 medewerkers. Het bedrijf is tevens marktleider in België en ook actief in Denemarken.

Podcast THE GYGS, in 2021 uitgeroepen tot beste nieuws- en opiniepodcast van Nederland, eigendom van zakenvrienden Erik de Vlieger en Yves Gijrath belichten vandaag de ware reden van het vertrek van ex-topman Jaak Smeets bij DPG Media in 2016. De voormalige topman, directeur-uitgever en rechterhand van de huidige Executive Chairman van DPG, Christian van Thillo, vertrok van de ene op de andere dag in bij DPG. Dit leidde tot vele speculaties in de Belgische media en grote verbazing bij het Nederlandse management. In de Belgische krant De Morgen zei topman Van Thillo destijds hierover: ‘Ik kijk dankbaar terug op een unieke samenwerking met een man die ook zakelijk kon meedenken, zonder ooit de onafhankelijkheid te verliezen van de journalist die hij altijd is gebleven’. Ex-topman Smeets verklaarde als volgt: ‘Het was een voorrecht deze job te mogen doen, maar de intensiteit en hectiek ervan is met weinig te vergelijken. Na meer dan 20 jaar is het moment om nieuwe horizonten op te zoeken.’

Na een reconstructie van The GYGS is de ware reden van het vertrek van Smeets na zes jaar eindelijk duidelijk geworden. DPG Media informeerde THE GYGS, middels een officiële reactie, dat het vertrek van Smeets een gevolg was van grensoverschrijdend gedrag. Het is voor het eerst sinds 2016, dat DPG Media erkent dat de oorspronkelijke verklaring over het vertrek van Smeets in 2016 niet de juiste was.

Topman Van Thillo bezocht afgelopen woensdag het hoofdkantoor van THE GYGS om hier een persoonlijke toelichting en verklaring over te geven. De topman kon zijn tranen niet bedwingen tijdens de toelichting aan podcastmaker Yves Gijrath. Op vragen van THE GYGS, waarom Van Thillo destijds een andere verklaring naar buiten liet komen, reageerde hij als volgt: ‘Ik zou mezelf hypocriet vinden om nu mijn standpunt te veranderen. Dan moet ik daar dan maar de verantwoordelijkheid voor nemen. Ik blijf erbij om de wens van de slachtoffers tot privacybescherming te respecteren’.

In de podcast, die vandaag om 17.00 online gaat, op het besloten platform De Kapiteinenlijn.nl, bespreken de zakenvrienden de grondige reconstructie. Waarom zwegen en zwijgen alle leidinggeven van DPG Nederland over deze pregnante kwestie? Waarom werd er nooit één letter gepubliceerd in de Nederlandse kranten van DPG, terwijl alle hoofdredacteuren op de hoogte waren? Gelden er andere regels voor de journalisten van de Volkskrant, het Algemeen Dagblad, het Parool en Trouw als het om METOO in eigen gelederen gaat? Zijn er nog meer slachtoffers bij DPG? En waarom ontkende de huidige voorzitter van de RVC van DPG Nederland in eerste instantie het grensoverschrijdende gedrag van de ex-topman?

Een opmerkelijk verslag over doofpot-gedrag bij de leiding van het grootste mediabedrijf van Nederland en België.

99,-

Per jaar

PREMIUM KAPITEINEN PAKKET:

9,-

Per maand

KAPITEINEN PAKKET:

Doneer

Wil je een extra donatie doen voor de podcast?